Fremtidsfullmakt er et privatrettslig alternativ til vergemål når en ikke selv kan ivareta sine interesser. Ved å opprette fremtidsfullmakt bestemmer du selv hvem som skal ivareta sine interesser når du ikke selv er i stand til det lenger.
Reglene om fremtidsfullmakt
En fremtidsfullmakt er i vergemålsloven § 78 definert som «en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser innen de områdene som omfattes av fullmakten».
Reglene om fremtidsfullmakter finner man i vergemålsloven av 26.3.2010 nr 9 kapittel 10.
Hva en fremtidsfullmakt omfatter
En fremtidsfullmakt kan omfatte økonomiske og personlige forhold. Den kan begrenses til å gjelde bestemte områder.
Det foreligger visse begrensninger for hvilken myndighet fullmaktsgiveren kan gi fullmektigen på det personlige området. Kompetansen til å stemme ved valg, inngå ekteskap, erkjenne farskap, samtykke til donasjon av organer, opprette eller tilbakekalle testament eller samtykke til tvang og kompetansen i andre særlig personlige forhold kan for eksempel ikke omfattes av fullmakten uten særskilt hjemmel i lov.
Etter opprettelse og ikrafttredelse av en fremtidsfullmakt vil vurderingen av hva fullmektigen har kompetanse til måtte vurderes etter en tolkning av fullmakten samt må kompetansen være innenfor de rammer vergemålloven kapittel 10 setter.
Hvem som kan opprette fremtidsfullmakt
Det følger av vergemålsloven § 79 første ledd at en fremtidsfullmakt kan opprettes av den som har fylt 18 år og har evnen til å forstå fullmaktens betydning.
For å opprette en fremtidsfullmakt må man således være myndig. Videre må opprettelsen skje når man er samtykkekompetent
Hvem som kan bli fullmektig
Den som utpekes som fullmektig, må på tidspunktet fullmakten trer i kraft, ha fylt 18 år og ikke være satt under vergemål. En juridisk person kan ikke utpekes til fullmektig i en fremtidsfullmakt, jf vergemålloven § 79 annet ledd.
Fullmakten kan således utstedes før en fullmektig har fylt 18 år, men fullmektigen må ha fylt 18 år ved ikrafttredelse. Videre er det personer som må være fullmektig og ikke selskaper.
Det kan oppnevnes flere fullmektiger for samme person. Man bør da tenke igjennom om de skal opptre i fellesskap på alle disposisjoner, eller f.eks fatte større avgjørelser i fellesskap, men hver for seg av fullmakt til mindre avgjørelser.
Man kan også skrive inn i fullmakten et alternativ ønske til fullmektig dersom fullmektigen f eks skulle være avgått med døden før fullmakten trer i kraft mv.
Hvordan en fremtidsfullmakt opprettes
I vergemålloven § 81 oppstilles det formkrav til opprettelsen av en fremtidsfullmakt. Dersom formkravene ikke følges vil ikke fremtidsfullmakten være gyldig.
Det følger av bestemmelsen av en fremtidsfullmakt skal gjøres skriftlig med to vitner som fullmaktsgiveren har godtatt, og som er til stede sammen og vet at dokumentet skal være en fremtidsfullmakt. Mens vitnene er til stede, skal fullmaktsgiveren skrive under dokumentet eller vedkjenne seg sin underskrift. Vitnene skal underskrive dokumentet mens fullmaktsgiveren er til stede, og etter hans eller hennes ønske.
Videre fremkommer det at vitnene må ha fylt 18 år og må ha evne til å forstå betydningen av underskriften. Fullmektigen kan ikke være vitne. Det samme gjelder fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn og barnebarn.
Vedvarende fremtidsfullmakt eller ordinær fremtidsfullmakt
Det kan opprettes enten en vedvarende fremtidsfullmakt eller en ordinær fremtidsfullmakt.
En ordinær fremtidsfullmakt er en fullmakt som skal gjelde fra et tidspunkt i fremtiden dersom handleevnen går tapt.
En vedvarende fremtidsfullmakt kan tre i kraft umiddelbart etter opprettelsen eller fra et annet bestemt tidspunkt i fremtiden, men før fullmaktsgiveren mister handleevnen. Denne type fullmakt vil fortsette å gjelde også etter at handleevnen er tapt.
Vedvarende fullmakter vil imidlertid bare kunne gis på det økonomiske området. På det personlige området kan man bare gi andre rett til å utøve beslutningsmyndighet etter at man selv har mistet den rettslige handleevnen, jf Ot.prp. nr. 110 (2008-2009) pkt. 10.2.4 avsnitt 7.
Eiendomsoverdragelse
Det kan være aktuelt at fullmektigen skal overdra et hus eller hytte som eies av den som blir underlagt fullmakten. Det er lurt å presisere dette i fullmakten.
Det gjøres oppmerksom på at Statens Kartverk krever at fremtidsfullmakten er stadfestet av Fylkesmannen før de samtykker til tinglysning.
Det er først når den vedvarende fullmakten ikke lenger kan benyttes som alminnelig fullmakt, men som fremtidsfullmakt, at Statsforvalteren kan stadfeste ikrafttredelsen.
Merk for øvrig at Statens Kartverk vil ha identifisert eiendommen det skal rådes over, så skriv inn adresse og gårds- og bruksnummer.